Слова свекрухи запам’ятались мені на все життя. Вони були дуже мудрими. Я ніколи їх не забуду і буду намагатися їм наслідувати.

ВСЕ ОСТАЛЬНОЕ

За своє життя я встигла побувати заміжньої тричі. У мене багатий сімейний досвід, я витягла з нього багато вартісного. Дві мої свекрухи мене буквально терп іти не могли, так часто буває. Подруги теж скаржаться на своїх свекрух. А ось остання моя свекруха сама досконалість. Вона дуже мудра жінка, з якою у нас склалися по-справжньому теплі стосунки. Вона мене називає «дочка», а я її «мама», і це не порожні слова. Вона дійсно стала для мене рідною людиною, як і мій батько. Вона та, до кого я завжди можу звернутися і отримати підтримку. Я без проблем ділюся з нею різними проблемами і завжди можу розраховувати на співчуття, розуміння і слушну пораду.

Вона радіє моїм успіхам, пишається і розповідає знайомим. Я жодного разу від неї поганого про себе не чула, на людях вона тільки хороше про мене говорить. Вдома завжди допомагає, але робить це тактовно. Ніколи не дозволяє собі грубість, критики або зауважень, зазвичай підносить усе так, щоб я сама про все здогадалася. Одного разу ми з Левом сильно посварилися. Причина була дріб’язкова, ми обидва були винні, але ми посварилися аж до розлучення. Так, я перша почала, але потім він на мене розkричався. Я зло мила посуд на кухні, а він скаржився мамі: — Мам, ну скажи ж, що я правий! — Ні. Віка права. Тобі варто вибачитися, а то втратиш сім’ю. Я здивувалася.

— Чому? Вона ж перша почала! Вона перша в мене вчепилася. Далі розмова пішла на знижених тонах, мені довелося підійти ближче до дверей, щоб підсл ухати. І що? В будь-якій сім’ї виникають конфлікти, але це не привід для розлучення. Скажи мені, ти її любиш? — Люблю… — А я люблю тебе, тому вважаю своїм обов’язком захищати те, що любиш ти. Дріб’язкові сварки не варті того, щоб втрачати відносини. Відносини потрібно захищати і підживлювати хорошим. До них варто відповідально ставитися, відkинувши егоїзм і імпул ьсивність. Краще один раз піти назустріч, поступитися, ніж втратити дорогу людину. Це по-чоловічому. Ти мій син, і я люблю тебе, але я завжди буду на стороні Віки.

Тому що вона гість у нашій родині. Як вона буде почувати себе, якщо всі проти неї ополчатися? Якщо я буду тебе підтримувати, вона буде відчувати себе самотньою, буде більше злитися, і ви не помиріться. Коли жінка щаслива і сповнена любові, вона робить щасливою оточуючих. Я хочу, щоб твоя дружина робила тебе щасливим, тому завжди буду на її боці. Коли чоловік підійшов, щоб вибачитися, я зробила це першою. Він здивувався, адже не знав, що я чула розмову. Мені вже сорок років, але я пам’ятаю кожне слово цієї мудрої жінки. Ці слова назавжди засіли у мене в серці і пам’яті. Я буду так само виховувати свого сина і буду для його невістки хорошою свекрухою, адже у мене був відмінний приклад.