У селі всі шепотілися про те, що Марійка завагітніла не будучи заміжньою. А яке було їхнє потрясіння, коли незабаром вона народила близнюків із темним кольором шкіри.

ВСЕ ОСТАЛЬНОЕ

Олена Іванівна переїхала до села викладати. Швидко освоївшись, вона закохалася у місцевого тракториста Павлика, і за рік вони одружилися. У селі їм виділили дім та землю, і вони стали процвітати. У них народилося двоє дітей – Олексій та Марійка. Здавалося, все буде ідеально, але, на жаль, Павло раптово помер. Незважаючи на своє горе, Олена залишилася в селі, навчаючи та спрямовуючи покоління. Олексій виріс,

вивчився на агронома та одружився. Шлях Марійки був бурхливішим. У коледжі дівчина завагітніла від іноземного студента, який, дізнавшись про її вагітність, відмовився визнавати дитину. На подив мешканців села, вона народила хлопчиків-близнюків із темним кольором шкіри. Незважаючи на перші пересуди та проблеми, Олена підтримувала свою дочку та онуків. Обидва хлопчики, Олег та Костянтин, чудово вчилися та радували бабусю.

Олег повернувся до села лікарем, одружився зі своєю однокласницею Мариною, від якої у нього народилася дочка. Костянтин виїхав за кордон. Якось до села прийшов лист від бабусі та дідуся близнюків по батьківській лінії. Жалкуючи про вчинок сина, вони шукали зв’язок із онуками, пропонували матеріальну допомогу. Вони навіть думали про приїзд до України. Шлях Олени Іванівни, відзначений любов’ю, втратами та стійкістю, залишив у спадок сімейні узи, що долають будь-які межі та труднощі.